Marga Tieken

Marga Tieken

Het is 18.07 en mijn trein vertrekt bijna. Ik sta op het perron, zie een lange man met een grote rugzak het perron opkomen en ik herken hem meteen. Het is Chris, de eerste spreker van TEDxAlmere 2016.

We raken aan de praat en reizen een stukje samen op. Dankzij zijn talk “Geef dieren hun merknaam terug” weet ik nu meer over tijgers (er zijn 9 ondersoorten). De tijger sterft uit, en wij gebruiken de naam en afbeelding voor van alles en nog wat. Chris zijn thuis is de wereld en zijn huis zit in die grote rugzak. Zijn verhaal staat op www.iconsofnature.nl

TEDxAlmere is afgelopen  en het duizelt mij, letterlijk en figuurlijk van alle indrukken van vandaag.  7 sprekers en ik vond ze allemaal interessant!

Mekhitar Ghazaryan is conservatoriumstudent, speelt fantastisch piano en heeft er zelf geen een. Wat?!?!  Hij zegt zinnen die filosofisch in mijn oren klinken, en ik voel dat hij elk woord meent. “De mooiste muziek wordt gemaakt door een gevoel dat je niet meer kunt vertellen”, “Muziek brengt mij naar een andere wereld, een wereld zonder pijn en verdriet”. Zinnen en muziek waarover ik ga nadenken en vooral navoelen…..

Ademloos heb ik geluisterd naar Dolf. Hij hield een TEDtalk over licht, voeding, toxine, en wat dat met levende organismen doet. Hij spreekt vol kennis en liefde over water en licht. “De mens bestaat uit 70% water, maar dan leuk verpakt”. Ik kijk nu anders naar water.

De energieke talk van Yasmin ging over meer dan haar  boeiende reis van danseres naar jurist en door naar zichzelf. Ik heb gedanst, terwijl ik dat van te voren niet had bedacht. Yasmin haar woorden lieten mij vliegen!

Sonia haar levensweg ging van huiswerk op haar 6e via de mavo naar de universiteit. Haar bachelor bracht haar uiteindelijk een baan maar geen geluk. Haar passie raakt mij. De vraag die haar pad bepaalt is  “waar word je hart warm van?”  Ik werd kreeg het er warm van.

In Almere komt de droom van Cathelijne tot werkelijkheid. Zij start een dorp met stadslandbouw op een megagrote kavel. Meer dan 30 mensen delen haar droom en gaan in dat dorp wonen. Een zeer knap staaltje – Cathelijne kan het in Almere-, in een dorp op een hectare.

De laatste spreker was Randall, ooit een klein blond jongetje in een buggy. Technologie redde twee keer zijn leven. Na deze zeer persoonlijke start nam hij ons mee naar het nu en de toekomst van technologie en robotica.  Voor mij een talk om lang over na denken… Wat vind ik eigenlijk van robots die slimmer zijn dan de slimste mensen? En wat mensen allemaal met die slimme robots kunnen doen, goed en kwaad?

TEDxAlmere 2016 is afgelopen.
Gelukkig heeft de Clipjesfabriek alle talks opgenomen en kan ik ze binnenkort terugkijken.

 

 

Share This